6 Ramadhan : Jus Epal Hijau dan Caleri

Posted by Leeza | Posted in

Hari ini saya keluar ke Tabuan Jaya membeli barangan dapur dan barang keperluan mak saya. Antaranya ialah buah-buahan sebab stok buah dalam peti ais dah hampir habis. Hanya tinggal buah naga yang tidak disukai oleh emak. Memandangkan hari ini puasa dan penjaga emak saya tentunya hendak memasak untuk keluarganya berbuka puasa ,maka saya balik awal . Oleh kerana paras kolestrol saya tinggi , maka saya telah dinasihatkan oleh kakak NB untuk mengamalkan jus epal hijau dan batang caleri. Artikel bawah ini saya ambil daripada google.

Nutritional value of Green Apple
Did you know a daily dose of one green apple a day, by eating a whole apple or even by drinking its fresh juice can help you reduce the amount and level of cholesterol in your body? There are several other benefits you can get from the nutrition contained in a green apple. Here is the list of other good things that an apple can do to your body:-
  • Helps in preventing accumulation and building of cholesterol on the walls of the blood arteries in your body
  • Eventually reduce the risk of heart attack
  • Promotes better condition for the membranes of your lungs
  • Improve bone health through additional supply of chemical called boron to the bones’ minerals
  • When your cholesterol level is controlled, consequently your body’s cardiovascular system’s health will be maintained
  • Assist you in maintaining body weight
  • Reduces asthmatic stress
  • Helps reducing the risk of cancer
  • Do eat the skin too! the vitamin contained on a green apple’s skin can help you get beautiful skin
  • Helps in cleansing colon and detoxification quickly and almost efficiently
  • Prevent you from having constipation problem when you blend a green apple with celery and drink it everyday. 
Batang Caleri

Jadi, hari ini saya membuat jus epal hijau dan batang caleri ini. Baunya seperti daun sup. Memula saya tidak tapis dan minum begitu sahaja. Susah nak masuk...dan sayapun tapislah jus tersebut . Saya letakkan sedikit gula . Sedap...tetapi mengapa terasa pijar lidah saya kepedasan ? Takkan batang caleri yang tidak pernah saya makan ini rasanya pedas? Bila dah habis segelas jus tersebut saya teguk, baru saya teringat bahawa minggu lepas saya baru mengisar segenggam cili kering menggunakan pengisar tersebut...hahaha. InsyaAllah, saya berazam hendak menurunkan paras kolestrol saya ini.

Comments (0)