PERCUTIAN DENGAN KAK NB SEKELUARGA 2

Posted by Leeza | Posted in

Perjalanan yang jauh menggunakan Jalan PAN BORNEO amat mencabar kerana sepanjang jalan dari Mukah ke Tatau ,Bintulu ,jalannya sangat teruk dan  berlubang . Keadaan cuaca sentiasa hujan menyukarkan lagi perjalanan kami. Namun saya sangat kagum dengan kecekapan Pak Seyit memandu. Beliau dapat mengelak lubang dengan bersilat di jalanraya dengan bergaya...hahaha. Kemahirannya merempit di KL digunakan di Borneo. Di pertengahan jalan beliau terpaksa menghentikan kereta kerana si Comel hendak membuang air kecil. Saya yang membantunya tetapi saya terlepas pandang dia tertinggal sandalnya di situ. Bila sampai di Bintulu baru dia perasan sandalnya tidak ada di bawah kerusi. Saya pula rasa bersalah kerana kecuaian saya ini. Di Bintulu kami hanya meraon sepanjang jalan dan ketika keluar ke Miri kami terpaksa bertanya dengan penduduk tempatan. Alhamdulilah kami dapat teruskan perjalanan ke Miri biarpun terlupa mengisi minyak di Miri. Saya risau dengan cuaca dan keadaan yang gelap. Dengan jalan yang belum tentu baik, hati terasa berdetup-detap. Apa lagi hendak ke tandas....hahaha. sangat mencabar sekali. Pada satu cafe , kami berhenti seketika untuk ke tandas..tetapi tandasnya memualkan. Kak NB sampai tidak mahu makan dan minum setelah pergi ke tandas tersebut. Tetapi saya, Teta dan Pak Seyit masih selamba minum air ....hahaha. Dalam kereta penuh dengan makanan yang kami beli, ada keropok, kacang, kuaci biji matahari dan biji labu, sotong kering dan gula-gula.Terdapat juga buah-buahan seperti rambutan yang dibekalkan oleh Norhayati Sulaiman dan Kertina. Terimakasih banyak-banyak kepada mereka. Apa lagi dari mula enjin sampai berhenti mulut tak henti-henti mengunyah.
Kami singgah di stesen minyak Batu Niah dan sempatlah ke tandas. Kami shopping di kedai Super Save yang baru dibuka di sana. Jam waktu itu sudah sekitar 630 malam dan keadaan seperti sudah 8 malam...gelap. Di kedai itulah saya membeli stokin lutut kerana kaki saya sakit. Si Teta pula membeli sandal angry bird warna pink. Seterusnya perjalanan diteruskan dengan mengikut driver lori yang menghantar barangan ke kedai tersebut. Dia juga hendak ke Miri. Kami menggunalan jalan baru ke Miri yang lebih elok dan lebih dekat. Alhamdulilah kami tiba di Miri dalam sekitar jam 830 malam. Tempat pertama dituju ialah kedai makan dan kemudian baru mencari hotel. Berada di Miri banyak juga tempat yang kami tuju, antaranya Boulevard shopping mall, The Imperial Mall (bersebelahan hotel menginap kami) dan beberapa kedai. Di Bella, kami tertarik dengan reka bentuk beberapa telefon rumah seperti tandas, bibir, kasut high heel...tetapi kak NB tak dapat mengambil gambarnya kerana pekerja asyik memandang sahaja. Apa yang dapat kami saksikan ialah suasana orang ramai bershopping untuk Krismas sudah terasa.

Teta bergaya di depan rumah roti , rumah ini dibuat daripada biskut  ginger yang sebenarnya. Di luar rumah ini ada untaian  roti ginger. Kami berdua leka membelek dan mencium roti tersebut sedangkan sudah ditulis "DON'T TOUCH AND DON'T EAT" Rumah ini mengingatkan saya dengan kisah dongeng Hansel and Gretel.

Berehat sebentar kedua beranak ini melihat barang-barang permainan.

Kak NB terduduk menunggu Teta memilih barang mainannya.

Hahaha...saya gelak melihat gambar ini. Gaya si Teta comel sahaja bila diukur oleh uminya.
Sebelum check out dari Hotel Imperial, Miri, Teta sempat mengambil gambar di sudut krismas ini.

Si Teta nampak tinggi je duduk kan? Sebenarnya dia duduk atas badan Babanya yang sedang berbaring keletihan. Sewaktu ini, Kak NB sedang memandu.

Tak tahu adakah Pak Seyit benar-benar nyenyak memandangkan si Teta sekejap-sekejap duduk dan berbaring atas badan Babanya.
Teta dan Putri sedang meluangkan masa bersama menonton Upin dan Ipin dari laptop umi Teta.

Sempat bermanja si Comel dengan uminya di Pasar Stutong, Tabuan Laru.

Bergaya di depan Snowman ,The Spring Kuching. Waktu ini, uminya tengah shopping di Butik Elle.

Teta buat muka camni masih nampak comel...hahaha. ini dekat pentas The Spring.

Dan......malamnya, dia keletihan . Seperti biasa dia tidur di dalam kelambu depan TV bersama uminya.

5 Disember 2011, kami bertolak balik seawal jam 7 pagi . Kali ini kami tidak berhenti dan terus ke Ulu Semera Asajaya. Kak NB bergilir dengan Pak Seyit memandu.Syukurlah kerana cuaca sangat baik dan jalan yang kami gunakan darri Sibu ke Sri Aman merupakan jalan baru.  Kami berhenti di Perhentian Rehat Sri Aman untuk solat, makan tengahari dan makan durian. Hahaha..acara makan durian wajib untuk peminat tegar durian seperti Pak Seyit. Saya dan Kak NB membeli dabai untuk dibawa balik. Kami tiba di Ulu Semera dalam lingkungan jam 9 malam. Apa yang dapat saya katakan , saya sangat kagum dengan kecekapan Pak Seyit memandu dan kasihan melihatnya keletihan. Malam itu sedikit sahaja dia makan malam. Teta dan kak NB juga keletihan. Malam itu kami tidur awal.
Keesokkannya 6 Disember 2011, kami pergi ke Kuching, ke Pasar Stutong , Tabuan Laru , The Spring dan membeli kek dan ikan terubok masin untuk kakak bawa balik ke Kajang. Kami balik ke Ulu Semera malam juga...hahahaha...seakan masa tidak cukup . Saya pula tak kesempatan masakkan kak NB pajeri kedondong sehingga kedondong itu masak sendiri dalam peti ais. Walaupun berlaku peristiwa yang sangat mencemaskan pada pagi 7 Disember 2011, namun saya berharap Kak NB sekeluarga tidak serik datang ke Ulu Semera lagi. InsyaAllah , jika umur kita panjang dan ada rezeki kita akan berjumpa lagi.

Comments (2)

saya baca n3 ni sambil senyum2..
dah baca di blog kak yati, baca di blog kak pulak , cerita dari sudut berbeza.. :)

apa khabr kak, semoga sihat hendaknya..

Salam kak yong...akak alhamdulilah sihat sahaja. kalau sakit2 kaki dan demam tu biasalah..dugaan Allah.Terimakasih kerana baca dan komen.