Cuti Sekolah Mac 2013

Posted by Leeza | Posted in

Saya akui saya malas mengemaskinikan blog saya ini. Hahaha...rajin di Facebook malas di blog. Sepatutnya tak bolehlah begini kerana sebelum wujudnya facebook, blog inilah menjadi persada untuk menulis dan bercerita apa sahaja.
Baru-baru ini sahabat baik saya yang sudah saya anggap saudara saya , kakak saya pulang ke kampung ke duanya iaitu Ulu Semera. Saya sangat gembira dan  teruja. Saya suka mereka datang ke rumah saya. Maka sebelum kedatangan mereka , berkemaslah saya dengan rajinnya. Setiap kali cuti sekolah saya akan buat kerja pembersihan yang agresif. Anak saudara , emak dan cucu saya kata macam nak sambut raya. Saya suka melihat rumah saya bersih, teratur dan selesa. Itulah sebabnya wujud pepatah Inggeris : HOME SWEET HOME. Selama lima hari kakak saya datang , 25hb hingga 29 hb Mac, kami banyak luangkan masa bersama.

25 Mac , saya mengambil mereka di Lapangan Antarabangsa Kuching, di pertengahan jalan saya tukar pemandu sebab si cilik Qaisara sudah merungut bilalah nak sampai. Hahaha..saya memandu dalam 60-80km sahaja. Apa lagi Kak NB yang ambil alih, maka dalam tempoh sejam sudah sampai ke Ulu Semera. Kedatangannya kali ini diiringi Qaisara, Danish dan Bibik Sari.

Saya nak buat surprise kek birthday pada Kak NB yang menyambut harijadinya 26 Mac tetapi surprise tak menjadi sebab si Buntit saya, Putri dah rosakkannya. Petang itu dia hantar kek itu ke rumah (saya mengirim dengan ibunya yang balik kerja) : Umi,ini kek Umi. Nek Usu kirim dengan emak. Isk....budak ini. Hahaha...gelak besar Kak NB.

26 Mac , kami bertolak ke Santubong, menginap di Damai Beach Resort. Kami menyewa chalet semalam RM270. Dalam chalet tersebut ada 2 buah katil queen size.Cukup besar malah bilik menyerika yang besar kami gunakan sebagai tempat bersolat. Sebelum ke Damai, kami singgah di Muzium Kucing Si Qaisara tidak puas melihat replika dan pameran  kucing-kucing yang ada di situ.

Tidak dapat diduga semasa kek birthday kak Yati tiba di meja semasa kami dinner, Bibik Sari mendapat berita bahawa ayahnya meninggal di Solo. Selesai dinner kami balik ke chalet dan berbincang untuk membuat majlis tahlil dan baca yassin untuk arwah ayah Bibik. Tolong sedekahkan al fatihah untuk arwah Pak Kasan Rejo. Kesian pada Bibik yang tidak sempat melihat arwah ayahnya, namun kami berharap Bibik tetap tabah dan sentiasa rajin mendoakan untuk arwah ayahnya.

27 Mac , kami check out awal dan membawa anak-anak ke Kampung Budaya , Sarawak. Mahal tiket masuknya, dewasa RM60 dan kanak-kanak RM30. Namun kami gembira melihat keseronokan Qaisara dan Danish terutama semasa persembahan jam 11.30 itu. Kemudian kami bertolak balik ke Ulu Semera untuk bersiap-siap dengan majlis tahlil dan baca yassin.Alhamdulilah dan terimakasih kepada penduduk Ulu Semera terutamanya kumpulan zikir darul Ikhlas yang sedia membantu menjayakan majlis ini. Ustaz Mohd Sabri juga turut meluangkan masa mengimamkan solat Isyak berjemaah.

28 Mac dan 29 Mac sebelum balik, kami berjalan-jalan dan shopping di Merdeka Plaza. Medan Satok dan The Spring. Tentu sahaja terubuk masin dan kek lapis menjadi pilihan sebagai ole-ole.

Permandangan ke Santubong

Di depan replika rumah melayu sarawak depan muzium Kuching

Hahaha..macam-macam  gaya mereka ini

Di hadapan air terjun di Persada Alam

Tidur keletihan

Comments (0)